Sposoby przyrządzenia wątróbki drobiowej

Wątróbka drobiowa to często niedoceniane danie na naszych stołach. Większość dzieci nie przepada za nią, ale na szczęście z wiekiem przechodzi im ta niechęć. „Na szczęście”, bo wątróbka jest doskonałym źródłem witaminy A odpowiedzialnej za nasz wzrok, zapobiegającej rogowaceniu naskórka oraz zapaleniu błon śluzowych. Jest to także witamina antynowotworowa. Wątróbka zawiera także spore porcje żelaza, które zapobiegają anemii i są składnikiem hemoglobiny.

Podsumowując – wątróbka jest zdrowa i basta!

Wątróbkę drobiową możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Pamiętać należy o jednej, generalnej zasadzie – jeśli gotujemy wątróbkę – wszelkie przyprawy dodajemy na sam koniec gotowania czy smażenia, a najlepiej w ogóle byłby, gdyby każdy doprawiał ją sobie na własnym talerzu. Wracając jednak do konkretnych przepisów to wątróbkę można podawać ją saute czyli panierowaną tylko w samej mące i smażoną na oleju. Koniecznie pamiętajcie, że wątróbkę trzeba podczas smażenia przykryć pokrywką, ponieważ lubi „strzelać” z tej patelni na połowę kuchni.

Idealnym sposobem na przygotowanie wątróbki jest uduszenie jej z dużą ilością cebuli, oprószoną mąką.Z cebuli, oleju i mąki robi się bardzo dobry sos. Wątróbkę taką można podać ze świeżą bagietką lub ziemniakami z wody. Wątróbka kurza lub indycza, jest na tyle delikatna, że można używać jej także do sałatki np. z sałatą lodową i szczypiorkiem. Doskonale smakuje wątróbka uduszona z jabłkami pokrojonymi w grube plasterki lub ósemki. Pamiętać przy tym należy, że wątróbka potrzebuje krótkiej obróbki termicznej, dlatego warto samej jabłka wstępnie udusić i dopiero dodać do nich wątróbki.

Wątróbka drobiowa stanowi doskonały zamiennik do wątróbki wieprzowej lub wołowej, która czasami bywa zbyt twarda. Wątróbki drobiowe tak naprawdę potrafi przyrządzić nawet początkujący kucharz, bo przez to, że nie lubią wcześniejszego przyprawiania nie trzeba przejmować się ilością soli czy pieprzu. Jej smak jest delikatny, a dla osób lubiących krwiste kawałki można przygotować wątróbkę na krwisto.

Categories
    Search
    Archives