Smaczna wątróbka smażona z cebulą

Nie każdy lubi wątróbkę. To chyba dlatego, że nie każdy potrafią ją dobrze zrobić. Warto jednak się do niej przekonać, bo jest zdrowa i odżywcza. Podajemy przepis na wątróbkę z cebulą, której nie oprze się nikt. Generalnie wątróbka ma specyficzny, delikatny smak i nie wszystko do niej pasuje. Idealnym dodatkiem jest właśnie cebula, pieczarki i jabłko. Oczywiście dodanie ich nie sprawia, że wątróbka sama z siebie zrobi się pysznym i niepowtarzalnym daniem. Trzeba poznać kilka sekretów przyrządzania jej.

Smaczna wątróbka smażona z cebulą

Składniki:

80 dag wątróbki drobiowej, może być indycza, może być drobiowa, 5 dużych cebul, olej roślinny, mąka, pieprz, sól

Wątróbkę myjemy, wycinamy nieczystości, odsączamy,  i panierujemy w samej mące – niewielka ilość mąki musi być na wątróbce, bo inaczej będzie się paliła. Są jeszcze inne szkoły, według których wątróbkę należy wymoczyć w  mleku, podobno, żeby dodać jej delikatność, ale według nas jest ona zdecydowanie delikatnie i nie ma potrzeby tego robić. Smażymy wątróbki w dużej ilości oleju roślinnego. Kiedy już wszystkie są przyrumienione, wykładamy je na talerz. W sosie, który został po wątróbkach smażymy na szklisto cebulę pokrojoną w grube paski, trzeba ją koniecznie posolić, wtedy szybciej będzie miękka. Kiedy cebula jest już gotowa dokładamy do niej wątróbkę i delikatnie, drewnianą łyżką mieszamy. Do przyrządzania wątróbki warto używać teflonowej patelni, bo do innej może się przykleić na dobre. Tak dusimy wątróbki razem z cebulą przez kilka minut. Ciepłe przekładamy na talerz i od razu jemy. Podać możemy z chlebem, ziemniakami czy kluskami śląskimi.

Koniecznie pamiętać należy, że wątróbka najlepsza jest na ciepło, od razu po przygotowaniu. Nie nadaje się ona do odgrzewania ani na patelni, ani w mikrofalówce. To samo tyczy się zamrażania jej, szczególnie jeśli jest surowa to nie jest dobrym pomysłem zamrożenie jej. Oczywiście, pamiętać należy, że wątróbki nie powinno się solić i pieprzyć podczas przygotowywania, bo stwardnieje. Jej delikatność zachowana zostanie, gdy doprawimy ją według uznania na talerzu.

Categories
    Search
    Archives