Przepis na wątróbkę z jabłkiem

Wątróbka, szczególnie drobiowa jest pyszna. To nie podlega dyskusji. Jeśli dodatkowo jest dobrze przyrządzona, jest to po prostu niebo w gębie. Idealnie do delikatnej wątróbki drobiowej pasują jabłka. Warto wybierać te kwaśne i twarde. Można z ich udziałem zrobić m. in. pyszną sałatkę z wątróbki. Jest wiele sposobów na przyrządzenie wątróbki z jabłkami, każdy z nich jest dobry, pod warunkiem zachowywania pewnych zasad. Wątróbki nie solimy podczas smażenia. Jabłka kroimy na plastry średniej grubości, wtedy obieramy z nich skórkę. Możemy je też pokroić w ósemki, wtedy podajemy je ze skórką.
A teraz do rzeczy czyli przepis.

Przepis na wątróbkę z jabłkami:

Składniki:

80 dag wątróbek drobiowych, 1,5 szklanki mleka, 4 cebule,  4 twarde, kwaśne jabłka, sok z cytryny, sól,
pieprz, mąka

Wątróbki myjemy, oczyszczamy, wkładamy do mleka na jakieś 30 minut, odsączamy. Panierujemy w samej mące, ale oszczędnie, bo mąka lubi się przypalać kiedy jest jej zbyt dużo. Cebule pokrój w grube plasterki, posól i zeszklij na maśle, dodaj jabłka pokrojone w ósemki, koniecznie ze skórką. Duś z cebulą przez chwilę, aż jabłka będą miękkie ale nie rozsypujące się. Usmaż wątróbki na mocno rozgrzanym maśle. Kiedy już będą przypieczone, razem z sosem, który się wytworzył, przełóż je do jabłek i cebuli. Delikatnie zamieszaj, tak, żeby nie rozpadły się jabłka. Duś razem przez chwilę. Przełóż na talerz, posól, popieprz do smaku i smacznego!

Jak widać nie jest to bardzo skomplikowany przepis i poradzi sobie z nim każdy, kto posiada chociaż minimalną wiedzę na temat gotowania. Taką wątróbkę z jabłkami i cebulą można podać na obiad z puree z ziemniaków i marchewką na słodko lub buraczkami z cebulą. Ewentualnie będzie to także świetne danie na wczesną kolację. Wtedy idealnie do niego pasuje bagietka z masłem ziołowym, chwilę pieczona w piekarniku bez termoobiegu, za to z funkcją grillowania. Można do tego dania wykorzystać także wątróbkę wieprzową, jabłka wtedy przełamią jej smak. Chociaż dużo lepsza jest z wątróbką drobiową z kurczaka lub indyka.

Categories
    Search
    Archives