Jak przyrządzić wątróbkę wieprzową?

Przygotowanie wątróbki wieprzowej nie jest tak proste jak przyrządzenie wątróbki drobiowej - to „wyższa szkoła jazdy”. Kucharskiej jazdy oczywiście. Warto ją jeść, bo jest źródłem cennych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów, ale przygotowanie jej czasami może przysporzyć pewnych trudności, bo wątroba wieprzowa potrafi wyjść twarda. Dlatego jeśli zdecydowaliśmy się podać na obiad wątróbkę wieprzową pamiętać należy o tym, by absolutnie nie solić jej w trakcie gotowania, wtedy bowiem na pewno wyjdzie nam niesmaczna i twarda.

Kiedy przygotowujemy wątróbkę do smażenia czy gotowania trzeba ją umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, wtedy położona na patelni nie będzie mocno strzelała. Oczywiście, wątrobę wieprzową trzeba pokroić na mniejsze kawałki – plastry lub dużą kostkę. Warto przed gotowaniem ponacinać ją z wierzchu nożem o gładkim ostrzu, wtedy wyjdzie nam ona delikatniejsza. Wątróbki nie panierujemy tak jak zwykłego kotleta, wystarczy ją obtoczyć w mącie i położyć na mocno rozgrzany olej. Kilka minut i wątróbka jest gotowa. Dłuższa obróbka termiczna sprawi, że będzie ona zbyt twarda.

Wątróbka wieprzowa musi być jasna, więc jeśli sami ją kupujemy zwróćmy na to uwagę, czerwona wątroba jest starsza i na pewno będzie twardsza. Jeśli podczas krojenia zobaczymy w niej jeszcze skrzepy z krwi koniecznie wypłuczmy ją ponownie, nie zapominając o wytarciu jej papierowym ręcznikiem, w miarę do sucha. Generalna zasada jest taka, że wieprzowej wątróbki nie powinno się dusić, dobrze jej robi dla smaku na naszym talerzu, krótkie acz intensywne smażenie. Nie róbmy jej także na zapas, ponieważ nie powinno się jej odsmażać, ani na patelni, ani w mikrofali. Nie nadaje się ona także do zamrażania. Wszystkie ścinki z wątróbki, znalezione żyłki należy wyciąć i wyrzucić lub nakarmić nimi pieska lub kotka.

Do dobrze przygotowanej wątróbki jesteśmy w stanie przekonać nawet zdeklarowanego przeciwnika podrobów, pod warunkiem, że nie będziemy jej soli i usmażymy ją szybko. Podawać możemy ją z ziemniakami, gotowanym kalafiorem lub pieczoną w piekarniku bagietką ziołową.

Categories
    Search
    Archives